Vi ønsker oss ett Statnett som sier i fra
Etter at Hilde Tonne stilte opp i en podkast for Nettavisen, tok det av i diverse nettaviser og i sosiale medier. Det kunne se ut som formålet var å jage henne tilbake på kontoret og ut av det offentlige rom. Slik vil vi ikke ha det og behovet for å understreke nettopp det, skrev vi denne kronikken i Nettavisen, nå gjengitt i sin helhet på Distriktsenergis egen nettside.
———-
«Enten har hun ikke peiling på hva hun skriver om, eller så forteller hun med vitende og vilje historier som er falske» skriver Nettavisen i en oppfølgende kommentar etter poddkasten. Vi kan berolige Nettavisen lesere med at hun kan sitt fag og at det er liten grunn til å fortelle falske historier. Det er så mange utfordringer for Statnett og så mange krevende løsninger presentert fra politisk hold, at det trenger hun ikke. Det holder lenge å snakke sant.
Vi skal passe oss for å trille terningkast på Tonnes opptreden. Vi velger likevel å gi en sekser for at hun velger å stå i stormen. Det er lettere å la være. Vi trenger et Statnett som er åpne og ærlige på hva som er rikets energifaglige tilstand. Vi trenger et Statnett som peker på løsninger og peker på hvor skoen trykker. Om ikke Statnett skulle gjøre dette som med sin kunnskap og sitt ansvarsområde for norsk energiforsyning, ville vi gå glipp av betydelig kunnskap i den offentlige debatten. Så vidt jeg kan skjønne er det ingen som tjener på det. Også de politikerne som kritiserer Tonne sterkest etter intervjuet bør jo juble for dette. Alternativet er at Tonne snakker med egen eier og Statsråden alene i ett lukket rom. Det tror jeg heller ikke hennes fremste politiske kritikere, Rødt eller Fremskrittspartiet egentlig vil.
Mange vil nok hevde at det Tonne her gjør, som i praksis på enkelte områder er en kritikk av statsråden og regjeringens politikk er en selvfølge. Det er mulig det burde være slik, men det er det definitivt ikke. Når man jobber med kommunikasjon og har en statsråd som generalforsamling er det én regel som trumfer det meste – still aldri statsråden i forlegenhet. For noen betyr dette at det er enklest å ikke si noe, for da kan det bli bråk.
Heldigvis ser det ut til at denne tilnærmingen ikke stopper Statnettsjefen når det handler om å komme med konstruktiv kritikk og forslag til løsninger i energipolitikken. Og konstruktiv kritikk er vel det motsatte av å stille statsråden i forlegenhet, og krydrer du dette med gode forslag til løsninger, er man godt innenfor handlingsrommet til lederen av et statsforetak.
Det er bra at de som har skoa på, sier ifra hva som fungerer og hva som er de beste løsningene. Det må vi alle sette pris på.
Om hun var ydmyk nok, det får vi overlate til andre å diskutere.