SV – retning mot mest mulig statlig styring

SV´s partiprogram kjører på i kjent stil, med statlig strømselskap, ut av Acer, reforhandling av avtalene om mellomlandsforbindelser og de ønsker seg et statlig solcelleselskap.

SV er (med rette) klare på at vi ikke kan fortsette som før når det kommer til klima, men om målet om reduserte klimagasser står i forhold til foreslåtte tiltak for å tilgjengeliggjøre mer fornybar kraft i programforslaget for perioden 2025-2029, er vi mer usikker på.

Mer tilgjengelig kraft

SV peker på energieffektivisering som tiltak, der de vil øke støtteordningene og gi ekstra støtte til husholdninger med lavinntekt. SV vil oppgradere eksisterende vannkraftverk og utvides der det ikke gir betydelig negative konsekvenser for naturen i og rundt vassdraget.

Noen utbygging i vernede vassdrag blir det ikke med SV ved roret, der deres tilnærming er at de vil verne flere vassdrag enn i dag.

SV sier nei til videre utbygging av storskala vindkraft på land og bunnfaste anlegg nær kysten.  Her er det riktignok et mindretall som har lagt til at en som hovedregel skal si nei, men peker på at sakene må vurderes fra sak til sak der det er et lokalt ønske og stort behov for kraft til lokal industri. Ett lite håp for vindkraften der altså. Men flertallet sier altså nei og da tydeligvis uavhengig av hva kommunen selv måtte ønske.  Her overstyres retten til å si ja av flertallet.  Så mye for det lokale selvstyre.

SV vil prioritere flytende havvind, solkraft, og småskala vindkraft på industrialiserte områder.  Men for solkraftens del skal dette utbygges på alle statlige og offentlige bygg ved hjelp av et statlig eiet solkraftselskap.

Når det gjelder prioriteringer vil SV prioritere kraft til landbasert industri og næringer som gir flest faste og høyproduktive arbeidsplasser med mest mulig verdiskaping.

Dette er vel en måte å si at krypto ikke faller innunder deres definisjon på høyproduktive arbeidsplasser, men utover det blir en ikke veldig klok på hvordan en reell prioritering skal foregå i praksis.

Forholdet til omverden framstår en smule anstrengt

Nei til EU´s fjerde energimarkedspakke, ut av Acer og reforhandling av mellomlandsforbindelsene bærer preg av at SV mener vi klarer oss best selv.  En litt krevende tilnærming til landene rundt oss som vi er helt avhengig av, ikke minst av beredskapshensyn er vår umiddelbare tanke. 

Les også Senterpartiet fra prat til handling?

Ny strømprismodell

SV ønsker å ta politisk kontroll over strømmarkedet.  Ikke bare Trond Giske, Rødt og Frp som mener at vi bør ta tilbake kontrollen med andre ord. For oss virker dette litt mer som en prat til velgerne enn hva som er realistisk, dog avhengig av hva man legger i politisk kontroll selvfølgelig. 

For det er kanskje grunn til å minne om at både kraftproduksjonen og kraftnettet i all hovedsak er Norsk eiet og at utbytte går inn i slunkne kommunekasser som hovedregel.  Vindkraften er litt annerledes stilt, men så har vi også vært avhengig av betydelig risikovillig utenlandskapital som ett tillegg til det som er norskeiet for å få til dette. Og vi handler jo med utlandet i alle andre markeder og da er det litt krevende og ensidig kunne diktere på hvilke betingelser.  Og antallet mellomlandsforbindelser er et anliggende for Stortinget- utelukkende.

Men SV er i hvert fall konkrete.  De ønsker å opprette et statlig selskap som skal utkonkurrere de eksisterende strømsalgsselskapene, som de også peker på etter deres oppfatning, lever av å lure kundene.  Dette statlige selskapet skal sørge for bedre og mere forutsigbare avtaler og forbrukeren skal ikke møte prisen i spotmarkedet. 

Vi står aldri i veien for en god diskusjon, men en viss grad av skepsis har vi til dette – må innrømmes.  Dette statlige selskapet kommer til å koste og en av premissene for et fungerende kraftmarked er nettopp at kunden møter spotprisen.  Det er dette som gjør strømsparetiltak lønnsomme og det er dette som vil berede grunnen for et fleksibelt strømnett, der målet er å spare nettet og dermed nettkundene for nettinvesteringer.

Nå skal SV innføre et system hvor nettselskapene gir redusert nettleie mot at forbruker godtar fleksibelt forbruk.  Dette er vel og bra, men når kunden ikke skal møte prisen i markedet er det beste virkemiddelet for sparing borte.

Ingen familierabatt på kraftbørsen

Og bare for å ha nevnt det, et stort statlig eiet selskap får ingen rabatt på kraftbørsen. Det kan nesten synes som om SV tror dette, når premisset for det statlige selskapet er at dette skal sørge for bedre avtaler enn dagens aktører.

Levende lokalsamfunn

SV er for øvrig i programmet opptatt av rettferdig fordeling og de har et eget avsnitt om betydningen av levende lokalsamfunn. I Distriktsenergi er vi opptatt av nettopp det – levende lokalsamfunn så vi lese dette ekstra nøye.  Umiddelbart tenker vi at det er litt forunderlig at SV ikke peker på utjevning av nettleien for å opprettholde nettopp levende lokalsamfunn.  Men store forskjeller i nettleien i disfavør av Distrikts-Norge, burde nettopp SV ta tak i dette og sørge for mindre forskjeller mellom by og land med hensyn til den prisen vi betaler for å få fraktet kraften dit vi bor.

En lissepasning til SV inn i forhandlingene om budsjettet med AP og SP tenker vi.

Vi gleder oss til gode debatter der både vårt og SV´s ønske om å nå klimamålene står i sentrum.  Så gjelder det å finne de beste virkemidlene for nettopp det.

SV´s utkast til forslag til arbeidsprogram 2025-2029 finner du her

Les også AP med gode intensjoner – men hvor er virkemidlene?