Stortingets opposisjonspartier har allerede sendt inn hele 23 skriftlige spørsmål om «Norgespris».
Pakken skal ikke ha vært utredet i Finansdepartementet, ifølge Aftenposten. Uten et slikt underlag er det mange på Stortinget som lurer på mye forskjellig om denne ordningen. Det er allerede fem dager etter at pakken ble lansert, sendt inn hele 23 skriftlige spørsmål (pr 5. jan. 2025) fra forskjellige stortingsrepresentanter fra forskjellige partier.
Spørsmålene varierer fra spørsmål om fjernvarme, ENØK, utvikling i spot-priser, kostnaden med ordningen og klimamål, til hvem som egentlig skal være ansvarlig for å følge opp avtalen mot forbrukerne. Det siste har også Distriktsenergi trukket frem som et viktig moment.
Det er tydelig for oss at det kommer til å bli en større debatt om denne pakken fremover. Distriktsenergi vil derfor følge godt med på hvordan denne saken utvikler seg. Nedenfor finner dere spørsmålene med linker til Stortingets sider.
Dette er spørsmålene:
Rasmus Hansson (MDG): Kan statsråden dokumentere at en fast strømpris på 40 øre per kWh ikke vil øke strømforbruket i husholdningene, og dermed undergrave stortingets vedtatte mål for energisparing i bygg?
Jan Tore Sanner (H): Vil regjeringen endre rammevilkårene for fjernvarme ved innføringen av «Norgespris» på strøm, og hva vil disse endringene innebære av kostnader?
Jan Tore Sanner (H): Hvordan vil «Norgesprisen» påvirke lønnsomheten av tiltak for å redusere strømforbruket (ENØK)?
Nikolai Astrup (H): Vil «Norgesprisen» kunne oppheves dersom det er behov for å begrense strømforbruket, for eksempel ved lav fyllingsgrad i magasinene?
Tone Wilhelmsen Trøen (H): Hvordan ventes «Norgesprisen» å påvirke spotprisene i prisområdene NO3 (Midt-Norge), NO4 (Nord-Norge) og NO5 (Nord-Vest)?
Tone Wilhelmsen Trøen (H): Når statens betalingsvilje er kjent, hva er risikoen for at «Norgesprisen» fører til skadelig markedstilpasning, f.eks. at kontraktene staten må betale for prises svært høyt?
Tage Pettersen (H): Hvordan vil forslaget om «Norgespris» påvirke strømforbruk, vanndisponering og forsyningssikkerhet under kraftmangel og høye priser, og skiller insentivene av «Norgespris» seg fra de ved en makspris?
Tage Pettersen (H): Hvilke konsekvenser vil «Norgesprisen» kunne få for spotprisen og tilgang på andre fastpriskontrakter i områdene med høy strømpris, herunder for næringslivet?
Ingjerd Schie Schou (H): Hvilke begrensninger vil gjelde for dem som tegner avtale om «Norgespris», slik som bindingstid og tak for strømforbruket?
Ingjerd Schie Schou (H): Hvordan skal kraften til «Norgespris» kjøpes inn, i hvilket marked, og hvem skal være kjøper?
Heidi Nordby Lunde (H): Var «Norgespris» utredet i tråd med Utredningsinstruksen før regjeringens pressekonferanse 31. januar?
Heidi Nordby Lunde (H): Hvem (staten, strømselskapene, strømprodusentene eller nettselskapene) skal tilby avtalen om «Norgespris»?
Helge Orten (H): Hvor ofte skal «Norgesprisen» justeres, og basert på hvilke parametere skal prisen fastsettes?
Helge Orten (H): Hva vil ordningen med «Norgespris» koste staten, i 2025 og i helårsvirkning?
Tina Bru (H): Hva vil «Norgesprisen» være ut til forbruker, medregnet alle avgifter?
Tina Bru (H): Når skal regjeringen legge frem forslagene som er nødvendig for å innføre «Norgespris» for Stortinget?
Mahmoud Farahmand (H): Er det riktig at Finansdepartementets embetsverk ikke var involvert i å utrede «Norgespris» på strøm før det ble lagt frem 31. januar i år?
Marius Arion Nilsen (FrP): Regjeringens Norgespris kan forstås som at regjeringen prioriterer velferd og tilgang på rimelig strøm for husholdninger og hytteeiere, framfor kostbare og kraftkrevende klimatiltak.
Kan statsråden avklare om regjeringen har gitt opp ENØK mål, og også planlegger å nedjustere klimamålene til mer realistiske, oppnåelige og kosteffektive måltall?
Marius Arion Nilsen (FrP): Fredag, dagen etter Sp gikk ut av regjering, kom Ap-regjeringen med forslag om en fastpris på 40 øre/kwt – såkalt Norgespris. Denne skal implementeres etter valget, og detaljene, eller mangelen på detaljer bar preg av dette.
Kan statsråden gi mer detaljer for Norgespris-løsningen, hvordan vil dette gjennomføres rent teknisk og praktisk, hva vil det koste, hvem skal tilby dette, hvilke begrensninger er det, samt kan statsråden avklare om Sp var proppen i regjeringen og Ap ønsket å tilby slike løsninger lenge?
Lars Haltbrekken (SV): Hva er helårseffekten av å innføre fastprisavtaler på 40 øre til husholdninger?
Sofie Marhaug (R): Kan statsråden garantere at strømkundene ikke vil få endret nivået på fastprisen i løpet av avtaleperioden, og orientere om hvorfor regjeringen har gått for fastpris, ikke makspris, og oversende vurderingene av en eventuell maksprisordning i engros- eller sluttbrukermarkedet?
Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hva er proveny ved å tilby næringslivet fastprisavtale på 40 øre/kWh, hva er proveny dersom de heller får 100% kompensasjon over 50 øre/kWh, og kan det også bes om en beregning der man kun ser på dersom alle næringslivskunder i NO1, NO2 og NO5 velger fastprisen på 40 øre/kWh?
Rasmus Hansson (MDG): Regjeringens nye strømstøttepakke ser ut til å svekke insentivene for energieffektivisering.
Mener statsråden at det fortsatt er mulig å nå målet vedtatt av Stortinget i juni 2024 om å redusere strømforbruket i bygg med 10 TWh i 2030 sammenlignet med 2015, og hvilke tiltak vil statsråden sette inn for å motvirke negativ effektiviseringseffekt av strømstøttepakken?