Ja til flytbasert markedskobling eller hva vi nå skal kalle det?

Knut Lockert, skjermdump NRK
I Distriktsenergi har vi vært kritiske til prisforskjellene mellom områder i Norge og bedt om tiltak for å redusere disse. Da heier vi på digitale løsninger som hjelper oss å utnytte nettet bedre og dermed redusere prisforskjellene. Flytbasert markedskobling er en slik digital løsning. Og nå fatter også NRK-TV interessen.

På NVE´s energidager ba statsråden bransjen om å rydde opp i enkelte av begrepene vi bruker og flytbasert markedskobling ble trukket fram som et skrekkens eksempel på et slikt håpløst begrep, for det er vel «bare en digital løsning for å utnytte nettet vårt optimalt siteres han på i Europower».  Jo det er jo det.

Det blir spennende å se hva denne nye nordiske digitale løsningen betyr i praksis.  Så spennende faktisk at til og med statskanalen ville ha en prat om dette dagen før lanseringen. 

Tenk at statskanalen ville snakke om flytbasert markedskobling.  Da er de jo godt nede i puddingen. Men så skjønte jeg jo at de lurte på hva dette egentlig var og at interessen knyttet seg til at kraftprisene ville bli påvirket av dette.  Og for å forklare dette grep jeg statsrådens ord, det er egentlig bare en ny digital løsning som gjør at vi kan utnytte nettet bedre og så føyde jeg til at det er nesten som å trekke nye ledninger uten å gjøre det.  Statskanalen forsto og fyrte løs.

Bilde: Kari-Line Lockert

Distriktsenergi støtter tiltak som øker overføringsforbindelsene mellom områder

I Distriktsenergi er vi klare på at tiltak som øker overføringskapasiteten mellom områder er av det gode.  Det er av det gode for AS-Norge og landets nettkunder. Store prisforskjeller i Norge er slik vi vurderer det, også en av de viktigste årsakene til at kraftbransjen sliter med forståelse i befolkningen, når det kommer til nødvendige tiltak for å nå klimamålene.

Med ny modell får vi likere priser i Norge enn før – det er bra

Så langt vet vi ikke konsekvensen av den nye digitale modellens virkning på prisene.  Det er modellert og simulert.  Men først nå og dagene og månedene fremover får vi vite mer om hva dette betyr i praksis.

Men det vi vet, er at med økt overføringskapasitet følger også en utjevning av prisforskjellene.  Der hvor prisen har vært høyest går den ned (i sør) og der den har vært lavest går den opp (i nord).  Hvor mye gjenstår å se. 

Det er bra å kunne utnytte nettet mer effektivt.  På sikt også for Nord-Norge.  Med større overføringskapasitet nordover,  blir man også mindre sårbare for tørrår.  Dessuten tror vi Nord-Norge i mindre grad vil dra nytte av import fra vindkraft fra Sverige etter hvert som svenskene med økt industrialisering i Nord-Sverige vil bruke denne kraften selv. Da kan litt mer kraft sørfra komme godt med.  

Når det gjelder Sør-Norge (NO2) er det forventet at gjennomsnittsprisen vil gå noe ned.  Det er jo bra, ikke minst siden dette prisområdet i snitt har hatt de høyeste kraftprisene i Norge de siste årene.  I 2023 var prisforskjellen mellom NO2 (sør) og NO1 (Oslo) i snitt på vel 12 øre KWh i disfavør av NO2.  Med den nye digitale modellen må vi håpe og tro at prisforskjellene blir mindre enn de ville ha vært uten ny digital modell.

Og med Statnetts enorme flaskehalsinntekter de siste årene blant annet som en følge av kapasitetsutfordringene mellom områder internt i Norge, er det lite å lure på. For når vi snakker milliardinntekter til Statnett på grunn av flaskehalser er det syretesten på at kraftsystemet ikke leverer tilfredsstillende.

80% uttelling første dagen

Europower kan melde at første dagen med ny modell ble 80% av prisforskjellene borte.  Spennende, det er jo mye, selv om det presiseres at også andre forhold enn ny modell kan ha hatt betydning.

Vi får se hvilken retning dette bærer.  Vi ønsker mindre prisforskjeller og lykke til.