Håp i hengende ledning

Fra en fullsatt sal ser vi framme i panelet fra venstre i bildet Frode Alfheim, Sigurd Kvammen Rafaelsen, Marius Aron Nilsen, Ådne Naper, Kjetil Lund, Gaute Grøtta Grav og Knut Lockert
Interessen var stor for Distriktsenergis arrangement i Arendal "kampen om sannheten" der debattklimaet i kraftbransjen denne gang sto på dagsorden. Vi må snakke mer med hverandre og mindre om hverandre. Det tror vi kan bidra til en bedre debatt og mindre polarisering enn det vi ser i dag, var litt av tanken bak arrangementet.

Først litt om fakta

Innledningsvis presenterte sjefsanalytiker i Volue, Tor Reier Lilleholt kraftsituasjonen pr i dag og fremover i tid, der scenarier og konsekvenser av å investere i mere kraft og alternativet å ikke gjøre dette ble belyst.  Tanken var at når en av Norges mest kjente analytikere uten noen agenda i noen «leire» fortalte hva han mente, ville dette kunne danne en god ramme for en etterfølgende debatt.

Kraftbehovet bestrides

Det opplevde vi at innledningen bidro til, selv om Gaute Grøtta Grav, som nå er kommunikasjonssjef i Motvind ikke lot seg overbevise om kraftbehovet fremover.  Dropp prosjekter som Melkøya og andre kraftsluk så klarer vi oss med den kraften vi har, var hovedbudskapet til Grav.  Da trenger vi i hvert fall ikke vindmøller som etter Motvinds oppfatning bidrar til ødelagt natur, støy og reduserte tomtepriser.  Dessuten ble det hevdet at vindmøller er basert på en døende teknologi. 

Gravs tilnærming til Lilleholts analyse, gjorde at det var en enkel sak å få panelets øvrige deltagere i tale.  Industriens mann Frode Alfheim synligjorde i klare ordlag at industrien trenger mere kraft.  Legges det ikke til rette for dette er prisen vi må betale at industrien forsvinner ut av landet.  Uten mulighet til omstilling er det i praksis takk og farvel. 

Det er å håpe at kunnskap er makt

Ådne Naper, som selv har gått tungt inn i kraftmaterien og til alt overmål skrevet en bok om dette, var heller ikke tvil om at industrien og landets behov for mere kraft fremover. Det paradoksale som har skjedd i Skien, Napers hjemkommune, en kommune som har levd på tilgang på kraft, der industrien trenger mer kraft inn i framtiden og der Google på sikt har planer om å ta ut enorme mengder av kraft, der har kommunen sagt nei til vindkraft.  Dette burde ikke vært mulig, må det være lov å tilligge Naper at han mente. Og bare for å ha nevnt det, det mener Distriktsenergi også.

Det var verre før

Ordstyrer ønsket å dra diskusjonen litt i retning av debattklimaet igjen, og spurte NVE-sjefen hvordan det var for han og ansatte i NVE og stå i ganske krevende diskusjoner i det vi opplever som en relativt polariserende debatt.  Svaret var at det var verre før.  Det er krevende, men sammenlignet med situasjonen nærmere Russlands invasjon av Ukraina, da prisene gikk til himmels i Norge og Europa, så er det tålelig i dag.   

Lund ble også utfordret på det faktum at NVE´s markedsanalyse gir en mer forsiktig tilnærming til framtiden når det gjelder spørsmålet om når kommer vi i en underskuddssituasjon i Norge og hvordan ser prisutviklingen ut?  Ordstyrer viste til at det var eksempler på at NVEs markedsanalyse ble tatt til inntekt for at vi ikke trenger mere kraft i Norge.  Her svarte Lund ut spørsmålet med å understreke at NVE ikke kan lage rapporter ut ifra noens ønsker og behov.  NVE må være en sterk faglig etat uten noen bindinger utover det å presentere så gode og korrekte analyser som mulig.  Lund viste til at dette var helt nødvendig av hensyn til at NVE skal oppnå en nødvendig tillitt i befolkningen og blant landets beslutningstagere. 

På mange måter er Lunds tilnærming selvsagt, men likevel var det applaus å hente fra salen i retning en svært engasjert Kjetil Lund.  Et lite spark til enkelte analytikere eller til de som måtte vite hvordan prisen blir om noen år kom også fra Lund der han sa at de som sier de vet dette med sikkerhet, de er neppe særlig troverdige.    

Også kraftbransjen må opptre saklig

Ordet gikk deretter til Marius Aron Nilsen, som fortalte at når det gjaldt debattklima hadde også kraftbransjen et ansvar for å være ryddig og bidra til en god dialog.  Diskusjonen rundt hva som er myter eller ikke rundt dagens vindkraftdebatt ble trukket fram som eksempel på at der var det tråkket feil, slik Nilsen så dette.  Flere av påstandene som har vært trukket fram kan åpenbart diskuteres om er myter eller ikke.  Dessuten må bransjen passe seg for å ikke innta en ovenfra og ned holdning når viktige energispørsmål diskuteres, så som i vindkraftdebatten ble det understreket fra Frp´s energipolitiske talsmann. 

Fra energi og miljøkomiteen og AP, fortalte Sigurd Kvammen Rafaelsen at regjeringen legger til rette for mer fornybar kraft i dagens politikk.  Han understreket det vi opplever de fleste politikere står for nemlig et ønske om å få fortgang  i både nettutbyggingen og tilgangen på mer kraft – raskt.

Da hadde ordstyrer et ønske om dra debatten litt inn i sporet rundt debattklima igjen og hvem skal vi egentlig stole på her.  På direkte spørsmål til Gaute Grøtta Grav om debattklima er krevende eller ikke var svaret fra Grav, nei det synes han egentlig ikke.

Grav fikk også spørsmål om det ikke var uheldig at enkelte kommuner sier nei til vindkraft uten å ha realitetsbehandlet spørsmålet og veiet ulemper opp mot de fordelene dette måtte bety for kommunene.  Også her var svaret nei.

Fra Distriktsenergis side som initierte debatten tør vi påstå, at det var en god debatt, der synspunktene ble lyttet til og diskutert uten bruk av tomater og ukvemsord, slik som vi opplever til tider i sosiale medier.  Det er en god start, og vi har ikke invitert disse debattantene for siste gang. Det gjelder også Motvinds Gaute Grøtta Grav.