Døra står åpen i Stortinget
En utjevning av nettleien er god distriktspolitikk og det er god energipolitikk.
Gir vi oss aldri i spørsmålet om utjevning av nettleien? Nei vi gjør jo ikke det. Nå er det viktigere enn noen gang. Derfor hadde vi en konstruktiv prat om forskjellene i nettleien i Norge og regjeringens mulighetsrom med Kommunal- og distriktsminister Erling Sande.
Statsråden fikk en gjennomgang på et område han kjenner godt fra før etter å ha jobbet i bransjen i flere år, også med utfordringene nettselskapene og deres kunder møter med store variasjoner i nettleien.
Fra Distriktsenergis side gjorde vi det til et poeng å synliggjøre hvilken støy og utfordringer vi har med forskjeller i kraftprisen i Norge. Her trakk vi fram at NO1 (Oslo) og NO2 (Sørlandet) gjennom hele 2023 hadde en forskjell i kraftpris på vel 12 øre/KWh og hva det har bragt med seg av utfordringer.
Forskjellene i nettleien er langt større, fra ca. 30 øre/KWh til ca.70 øre/KWh (uten avgifter). En forskjell som er langt større enn de vi kjenner over tid mellom prisområder i det konkurranseutsatte kraftmarkedet. Det kan bli støy av sånt.
Prisforskjellene i kraftmarkedet må løses over tid med virkemidler som digitalisering, med bygging av linjer og økt bruk av eksisterende nett. Ett ganske langt lerret å bleke.
Prisforskjellene i nettleien, den monopolbaserte virksomheten til nettselskapene, her derimot kan politikerne gjøre forskjellene mindre med umiddelbare politiske grep om ønskelig.
Utjevning over statsbudsjettet eller gjennom en brukerfinansiert ordning?
I forslaget til statsbudsjett for 2025, foreslås det å bevilge 18 millioner til nettutjevning. Bevilgningen over statsbudsjettet har variert over tid, der det har vært bevilget opp til 120 millioner ett år, og ned til null et annet år. Med andre ord er ordning som er viktig når det er penger der, men som over statsbudsjettet hvert år må konkurrerer med andre viktige poster. Ordningen er altså lite forutsigbar.
En brukerfinansiert ordning er å foretrekke
Et forslag er å legge ett øre på nettleien til alle landets strømkunder. Dette øret vil finansiere en utjevning som vil være en reell utjevning og gjennom en brukerfinansiering være en varig ordning. Fra vår side foreslås det ikke at de som betaler en lavere nettleie enn gjennomsnittlig skal betale mer enn før, bortsett fra dette ekstra øret pr/KWh. Derimot vil de som betaler mer enn gjennomsnittet i nettleie betale vesentlig mindre enn før og nærme seg et gjennomsnitt.
Vi tror det er klokt å følge opp dette fra Kommunal- og distriktsministeren. Så er det å håpe at vår egen statsråd Terje Aasland og Erling Sande blir enige om noen aksjonspunkter her.
I praksis betyr dette at deres egen regjeringsplattform settes i verk på dette punket.