

Vi mener det er avgjørende at nettselskapenes rolle begrenses til å håndtere det økonomiske oppgjøret i ordningen. Forslaget legger i dag opp til at nettselskapene også skal stå for kundekontakt, informasjon og veiledning – en oppgave som naturlig hører hjemme hos strømsalgsselskapene. Disse har i dag ansvar for kundeoppfølging og tar allerede påslag i prisen for å dekke dette.
Det er dessuten motstridende signaler i høringsdokumentene: På den ene siden skal kundene fortsatt være tilknyttet en strømleverandør, på den andre siden antydes det at de skal kontakte nettselskapet for å inngå Norgespris-avtale. Dette bidrar til unødvendig forvirring for både aktører og kunder.
Distriktsenergi støtter forslaget om at kundene skal kunne melde seg inn i Norgespris digitalt via Elhub. Elhub er et etablert og nøytralt system, og vil kunne formidle kontrakter videre til nettselskapene for viderefakturering. På den måten ivaretas oversikt og effektivitet, samtidig som nettselskapenes rolle holdes administrativ. Vi er derfor veldig fornøyd med at myndighetene har hørt på vår klare argumentasjon for at dette er den beste løsningen, og rett før påske landet på akkurat dette.
Vi understreker at nettselskapene må få full kompensasjon for det ekstraarbeidet, ansvaret og den økonomiske risikoen de pålegges. Ordningen er politisk initiert og ikke noe bransjen selv har etterspurt. Det er derfor urimelig at kostnader og investeringer må dekkes av selskapene selv, særlig når andre aktører – som RME og Energiklagenemnda – foreslås tilført ekstra midler.
Vi mener videre avtalegrunnlaget som skal benyttes, i stor grad bør forskriftsfestes, og at rollefordelingen må rendyrkes.
Ansvar for kunder som ikke benytter digitale tjenester er i forslaget lagt til nettselskapene, uten føringer for hvordan dette skal løses. Over 200 000 personer i Norge har dokumenterte utfordringer med digitale løsninger, og det er uholdbart å forvente at nettselskaper skal gjenoppbygge kundesentre de tidligere har blitt pålagt å skille ut. Strømsalgselskapene er bedre rustet til å følge opp denne gruppen.
Distriktsenergi støtter forslaget om å innføre et forbrukstak i ordningen, og anbefaler at man legger seg på laveste foreslåtte nivå – 3000 kWh for boliger og 500 kWh for fritidsboliger. Dette vil redusere markedsforstyrrelser og bidra til at energieffektivisering og ENØK-tiltak fortsatt er lønnsomme for kundene.
Vi oppfordrer myndighetene til å gå i tett dialog med bransjen i det videre arbeidet. En bærekraftig og rettferdig innføring av Norgespris forutsetter klare ansvarsgrenser, rettferdig kompensasjon og fornuftig rollebruk – ikke minst gjennom en smart bruk av Elhub som bindeledd.
Høringsuttalelsen kan du lese i sin helhet her