Det er valgår og de store selskapene vil bli større
Kronikken sto første gang i Energiteknikk
Forfatterne forteller i VG at vi er avhengige av tillitt og legitimitet hos folk flest for å levere på samfunnsoppdraget, og at det er en viktig forutsetning for denne legitimiteten at helt vanlige folk må ha råd til helt vanlig forbruk.
Det er vi selvsagt helt enige i.
Nå stiger nettleien framover og forfatterne begrunner dette helt korrekt med at mye av infrastrukturen er fra 60-70 tallet og må bygges ut og at vi står overfor det grønne skiftet med en kø av kunder som trenger tilgang på kraftnett og fornybar kraftproduksjon.
For egen del vil jeg legge til at vi står i en geopolitisk krevende situasjon som også vil kunne bli kostnadskrevende for landets netteiere og derigjennom deres kunder.
Nettleien stiger
Nå stiger nettleien framover og forfatterne begrunner dette helt korrekt med at mye av infrastrukturen er fra 60-70 tallet og må bygges ut og at vi står overfor det grønne skiftet med en kø av kunder som trenger tilgang på kraftnett og fornybar kraftproduksjon.
For egen del vil jeg legge til at vi står i en geopolitisk krevende situasjon som også vil kunne bli kostnadskrevende for landets netteiere og derigjennom deres kunder.
To åpenbare tiltak
Men løsningen da? To av tiltakene som foreslås er åpenbare. Nettet skal utnyttes bedre og det foreslås å redusere momsen på nettleien til 15%. En reduksjon av momsen har vi løftet frem tidligere og hele bransjen jobber sammen for å utnytte nettet bedre. Sånn må det være.
Så til det siste – som vi hører hver gang det nærmer seg valg. Nøkkelen er færre selskaper. De fire store vil altså vokse seg enda større gjennom å sluke mindre selskaper. Det er realt det. Og fusjoner gjerne – men legg i så fall en helhetsvurdering til grunn.
Dessuten var jo disse fire store opptatt av legitimiteten til nettselskapene for en varslet økt nettleie fremover. Da er det ikke sikkert at de lokale nettselskapene med tidvis svært gode kundeundersøkelser skal forsvinne inn i noe større, der omdømme er tidvis mer krevende.
Sunn konkurranse er bra
De fire store peker selv på at myndighetene regulerer norske selskaper, der de som har lavest kostnader premieres. Og de fortsetter med at det må være en sunn konkurranse mellom nettselskapene for å holde kostnadene så lave som mulig.
Der er vi enige, uten at vi her skal trekke fram alle svakhetene med modellen som regulerer denne sunne konkurransen. Men skal man ha en sunn konkurranse kreves det at det er noe å måle mellom selskapene. På regionalnettet er denne konkurransen nesten borte på grunn av få selskaper og derigjennom mindre å måle og sammenligne. Dersom det går i den retningen de fire store ønsker, går det samme veien med målingen og konkurransen på distribusjonsnettet. Med få selskaper har målingene og konkurransen selskapene imellom ikke lengre noen verdi.
Storbritannia ikke målet
Det er i dag ca. 80 nettselskaper i Norge og i artikkelen pekes det på at i Storbritannia med 67 millioner innbyggere har de seks nettselskaper. I Storbritannia har de en annen historie, en annen regulering og dermed ikke tilsvarende konkurranse imellom selskapene på kostnadssiden. Med dissefires logikk hadde det jo heller ikke vært plass til deres egne selskaper. Det hadde holdt med ett enkelt selskap. Vi tror ingen vil dit. De kunne like gjerne vist til Tyskland og funnet en helt annen struktur med en rekke nettselskaper.
Allerede mange fusjoner
Vi må ta med vår historie og den viser at vi har gått fra 136 selskaper i 2013 til ca. 80 i 2025. Her har vi gjennomført mange gode og vellykkede fusjoner, der eierne har foretatt en helhetsvurdering av alle argumenter, der fusjon har vært et av alternativene for å møte framtiden på best mulig måte.
Andre har valgt å stå på egne ben og gjerne satse på økt samarbeid.
Eierne må vurdere
Jeg foreslår at vi lar selskapenes eiere foreta vurderingen av hva som er best for deres nettselskap og de kundene de er satt til å betjene i sitt konsesjonsområde. Alle nettselskaper skal levere etter ett sett av regler og av alle landets virksomheter er det min påstand at du skal lete lenge etter en mer regeltro bransje enn det landets nettselskaper representerer.
Min oppfordring til de fire store er å ha respekt for at det foretas gode vurderinger av veien videre i alle landets nettselskap for å møte framtidens utfordringer. Der finner du på vektskålen, arbeidsplasser, lokal verdiskaping, beredskap, kompetanse, innovasjon og ikke minst hvordan skal man jobbe mest mulig kostnadseffektivt fremover for å holde nettleien nede.
Når disse fire nå er bekymret for antall nettselskaper i Norge står de jo fritt til å vurdere en fusjon seg imellom – om de mener dette er formålstjenlig for å redusere nettleien.