Innovasjon i fjellet: Feios kraftverk viser vei for fremtidens vannkraft

Sognekrafts leder Terje Bakke Nævdal sammen med statsminsiter Jonas Gahr Støre. Bilde: Sognekraft
I en kraftbransje som ønsker å bygge mer fornybar energi, men som møter stadig strengere krav til miljø og arealbruk, er innovasjon helt avgjørende. Feios kraftverk, som for tiden er det største nye kraftverket under bygging i Norge, representerer nettopp denne typen innovasjon. Med sitt tunnelmagasin inne i fjellet har Sognekraft funnet en løsning som både gir kraftverket fleksibilitet for produksjonstid og mulighet til å tilby systemtjenester til Statnett – samtidig som miljøkonsekvensene er minimale.

Et tunnelmagasin i fjellet som utgjør en forskjell

Det som skiller Feios fra tradisjonelle elvekraftverk, er det innovative fjellmagasinet. Ved å plassere magasinet i tunnel inne i fjellet, unngår man store inngrep i landskapsareal og reduserer dermed både visuelle og miljømessige påvirkninger.
Feios-prosjektet henter mye inspirasjon fra Sognekraft-eide Leikanger Kraftverk (77 MW effekt, 208 GWh i årlig produksjon) som ble satt i drift i 2021. Begge kraftverkene er blant de første elvekraftverkene til å bruke tunnelmagasin inne i fjellet.


Både Fornybar Norge-leder Åslaug Haga og statsminister Jonas Gahr Støre har høsten 2024 vært på besøk til Feios og uttrykt sin begeistring for prosjektet.
– Det er jo helt fantastisk at vi får opp mer vannkraft, og ikke minst er det genialt det dere gjør med å bygge magasin i et elvekraftverk, slik at man kan utnytte kapasiteten maksimalt. Look to Sognekraft og Sogn, sa Haga under sitt besøk 26. september.
Statsministeren uttrykte også stort engasjement under sitt besøk, uken etter, 1. oktober:

– Å få komme inn i fjellet her og se at det legges grunnlag for ny fornybar kraft på en kreativ måte, er veldig spennende og lærerikt, sa Støre.

Bakke Nævdal forteller ivrig statsministeren om Feios kraftverk. Foto: Sognekraft

Fremtidsrettet

Med et stadig større behov for balansekraft i et energisystem som får mer sol- og vindkraft, er løsninger som tunnelmagasinet i Feios essensielle. Kraftverket er ventet å produsere 98 GWh i et normalår, med en effekt på 30 MW. Magasinet gir Sognekraft muligheten til å lagre vann inne i fjellet og produsere kraft når prisene er høye og behovet størst. Denne typen fleksibilitet er helt sentral for vannkraftens rolle i å stabilisere kraftforsyningen i Norge.
Terje Bakke Nævdal, konsernsjef i Sognekraft, forklarer viktigheten av dette:
– Dette prosjektet viser hvordan vi kan kombinere hensyn til miljø, med økt kraftproduksjon, på en innovativ måte. Tunnelmagasinet gir oss muligheten til å lagre vann og bruke det når behovet er størst, noe som gjør Feios kraftverk til et viktig bidrag for fremtidens energisystem, sier Bakke Nævdal.

Mer fleksibilitet i systemet

Feios kraftverk representerer ikke bare teknologiske fremskritt for utvinning av vannkraft, men viser også hvordan kraftbransjen bedre kan håndtere de store utfordringene knyttet til utbygging i sårbar natur.

Daglig leder i Distriktsenergi, Knut Lockert peker på Feios-prosjektet som et fremragende eksempel på hvordan innovasjon innen vannkraft kan bidra til både økt kraftproduksjon og en mer bærekraftig arealbruk.

– Feios Kraftverk er en case-studie som jeg håper og tror vil inspirere andre utbyggere i vannkraftbransjen, og som i stor grad viser hvilken retning bransjen bør gå. Ved å optimalisere fleksibilitet og forsyningssikkerhet på en innovativ måte viser Feios Kraftverk på mange måter vei for fremtidens vannkraft – satt i system fortsetter Lockert.  For øvrig tenker vi at DNV som peker på vinneren av Distriktsenergis årlige innovasjonspris bør merke seg Sognekrafts gode løsninger for vannkraften fremover.